woensdag 24 april 2013

Goudmijn

Kampioen worden op niveau maakt de gemiddelde voetballer niet zo vaak mee in zijn carriére. Ik zelf ben ooit met Cambuur A1 kampioen geworden in een soort Mickey Mouse competitie, waarbij ik zelfs nog topscorer werd met 28 doelpunten. Toen dachten ze bij Cambuur nog dat ze een goudmijn in huis hadden. Hadden ze ook, alleen die heette Kenneth en die speelde al in het eerste elftal én hij bleek zijn naam geen eer aan te doen. Komende zaterdag kan ONS Sneek kampioen worden op het veld van Harkemase Boys in de Friese Derby. Waar en wanneer hebben we dit eerder gehoord?
 
Leuke details aan die wedstrijd in 1997 zijn dat de huidige ONS trainer Jan Vlap in het Sneker team meespeelde en dat aanvoerder Leo de Wagt een seizoen later al aansloot bij ONS. In het kamp van de Harekieten was mijn vader, Klaus Roosenburg, de gevierde trainer. Zestien jaar later staat er evenveel op het spel: promotie naar de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Voor ONS althans, want waar de Snekers bovenaan staan is het voor Harkemase Boys nog geen zekerheid dat zij komend seizoen in de hoofdklasse uit komen. Degradatie naar de eerste klasse zou niet alleen schandalig zijn gezien de aanwezige kwaliteit in de selectie van de Boys, maar het zou ook zonde zijn voor het niveau van het Friese voetbal.
 
Sneek Wit Zwart speelt volgend jaar mee in de hoofdklasse zondag (als het meezit vergezeld door FVC), Drachtster Boys zal hopelijk promoveren naar de zaterdag hoofdklasse en zich bij Harkemase Boys voegen en daarmee is het helaas wel gezegd. Hoofdstad Leeuwarden moet zich eigenlijk schamen voor het feit dat het zoveel clubs telt, maar dat geen enkele club structureel op minimaal hoofdklasse niveau speelt. Er spelen veel te veel sentimenten mee bij oude bestuursleden en supporters als het om fusies gaat, waardoor alle Leeuwarder clubs in de marge spelen. Mijn clubje Frisia had jarenlang enorme jeugdselecties waar veel talent in rondliep, maar het schippert al jaren tussen de eerste en tweede klasse. Blauw Wit heeft moeite om zich te handhaven in de tweede klasse, waarin Leeuwarder Zwaluwen gelukkig wel zal promoveren naar de eerste klasse. SC Leovardia is ontstaan uit Rood Geel en vv Leeuwarden, maar die beginnen op 5e klasse niveau. Het wordt tijd voor een mooie sterke amateurclub in onze stad. Dan kan ik ook eens op het fietsje naar het voetbal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten