maandag 8 april 2013

Semi-profs

Veendam is failliet. Na RBC, Haarlem en AGOVV verdwijnt ook de club met de treffendste stadionnaam van Nederland uit het profvoetbal. Nooit meer naar de Langeleegte. Ik heb er een aantal keer mogen spelen; het is inderdaad erg lang rijden (zelfs vanuit Leeuwarden, laat staan Sittard) en meestal ook erg leeg. Toch is het jammer dat deze clubs allemaal moesten verdwijnen uit het voetbal.
 
Er heerst een beeld bij veel mensen over profvoetballers dat zij enorm veel geld verdienen. Die mensen kan ik uit de droom helpen; van Jupiler League voetbal word je niet rijk. Je kan nog net je rekeningen betalen elke maand en daar houdt het voor de meeste spelers wel mee op. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en natuurlijk verdienen spelers in de Eredivisie een ruimer salaris. Wat te denken van Yaya TourĂ© die een nieuw contract heeft getekend bij Manchester City en daarmee €270.000 per week (!) gaat verdienen.
 
Clubs als Veendam hebben erg veel moeite om financieel het hoofd boven water te houden, omdat er weinig sponsoring is in deze tijd en er veel kosten zijn voor profclubs. Dit is ook de reden dat amateurclubs vanuit de Topklasse niet door willen stromen richting Jupiler League. Er zijn veel te veel regels en kosten aan verbonden door de KNVB. Ik gok dat Nederland het enige land is waar geen normale promotie/degradatieregeling is tussen de Jupiler League en de Topklasse. Veel amateurclubs hebben hun zaakjes financieel beter op orde dan profclubs, maar kunnen het zich niet veroorloven om aan alle regels van de KNVB te voldoen. Tegenwoordig kunnen we spelers in de Topklasse wel semi-profs noemen; ze verdienen een leuk zakcentje bij hun club, trainen 's avonds en kunnen overdag gewoon werken of studeren.
 
Wat is er mis mee als zo'n club promoveert naar de Jupiler League en vasthoudt aan deze werkwijze? De club hoeft haar spelers niet onnodig veel salaris te betalen en de spelers hebben dit niet nodig, want zij hebben ook gewoon een baan naast de sport. Mijn vader heeft 10 jaar bij Cambuur gespeeld en was daarnaast altijd gewoon aan het werk. 's Ochtends vroeg aan het werk en daarna nog hard trainen, die kant zullen we nu ook weer op moeten gaan als we niet nog meer faillissementen van profclubs willen meemaken. Als Sydney Schmeltz ooit nog een nieuwe club vindt (ik hoop voor hem ergens in de Randstad), zal hij er dan ook bij moeten gaan werken. Misschien kan hij de 'niggerkapper' van Royston Drenthe worden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten